farmerHenk Kwakkel van PWC is gepromoveerd op de overdracht van familiebedrijven. Hij sprak honderden familiebedrijven en schreef er een boek over. In zijn promotie-onderzoek concludeert Henk dat maar liefst 25% van de overdrachten mislukt. Het goede nieuws is dat de hoofdreden bekend is: onvoldoende plan (-ning).

Onze praktijk ervaring wordt zo wetenschappelijk onderbouwd. Het ontbreken van een overdrachtsplan leidt er vaak toe dat vanuit emotie wordt over gedragen. Dit gebeurt in familie-bedrijven, én ook in DGA-bedrijven. Naast de dreigende mislukking, krijgt u ook een lagere prijs dan u wenst.

Er zijn veel redenen, positieve redenen, om tijdig te beginnen. Een belangrijke reden is optimalisatie van de verkoopwaarde van uw bedrijf. Oftewel, maak je bedrijf meer waard. En dat gaat verder dan alleen groei in cash flow en winst. Dat gaat zeker ook over het veilig overbrengen van uw klanten, het behoud van werk gelegenheid van uw personeel enz.

De oplossing is de opmaak van een routekaart. Deze routekaart leidt de weg naar ten minste twee ambities: maximalisatie van een succesvolle overdracht en een hogere opbrengst. Het is een proces van bewustwording van wat u nou eigenlijk wilt. Zowel met uw eigen toekomst, de toekomst van uw opvolgers en die van uw bedrijf.

Uw bedrijf is inderdaad groter dan uzelf. Belangrijk om dit te beseffen. En te handelen. Timing is cruciaal: begin op tijd!

Als u meer wil weten over het verkopen van uw bedrijf, neem dan svp. contact op. Bel 06-10 67 53 56, Lees, of  mail ons.